Погода: Мошни C Графік роботи: Пн-Чт: 8.00 - 17.15, Пт: 8.00 - 16.00 (Обідня перерва: 13.00 - 14.00)
Інформація / Устименко Олег 12 лис 2018 12:00

В Україні різко подорожчає електроенергія

В Україні різко подорожчає електроенергіяВ Україні в липні 2019 року можуть щонайменше в 1,5 разу підвищити ціни на електроенергію для населення.

Чинний тариф покриває лише 50% економічно обґрунтованої вартості "струму". Після відкриття ринку тарифи будуть визначати попит і пропозиція.

Національна комісія в сферах енергетики і комунальних послуг (НКРЕКП) ціни для побутових споживачів не переглядає, а ось для бізнесу підвищує регулярно.

Утримувати таку ситуацію вдасться лише до липня 2019-го, коли відбудеться запуск ринку енергетики. Регулювати ціни на ньому будуть попит і пропозиція. Відповідно до закону "Про ринок електроенергії", українці зможуть самостійно вибирати постачальника електроенергії, а компанії, конкуруючи за клієнтів, з часом знижуватимуть тарифи.

Прийдешній різкий стрибок тарифів визнають і в профільній комісії, і в Міненерго.

Глава НКРЕКП Оксана Кривенко повідомила, що електроенергія для населення могла б коштувати близько 1,85 грн за кВт*год. При цьому українці за перші 100 кВт*год платять всього 0,9 грн, а за кожен наступний - 1,68 грн.

Міненерго запропонувало вводити ринкові умови поступово, щоб згладити очікуваний стрибок. Для цього хочуть запровадити спеціальні зобов'язання і на перехідний етап зобов'язати постачальників "струму" продавати електроенергію населенню за нижчими цінами.
Наверх