Погода: Мошни C Графік роботи: Пн-Чт: 8.00 - 17.15, Пт: 8.00 - 16.00 (Обідня перерва: 13.00 - 14.00)
Інформація / Устименко Олег / Новини освіти 20 жов 2016 21:54

У 2017 році вступник подаватиме лише сім заяв до вишів - департамент освіти.

У 2017 році вступник подаватиме лише сім заяв до вишів - департамент освіти.У 2017 році вступ до вищих навчальних закладів відбуватиметься за результатами сертифікатів зовнішнього незалежного оцінювання 2016 та 2017 років.

Важливим нововведенням Вступної кампанії — 2017 стане скорочення кількості заяв у порівнянні з минулорічною. Про це в коментарі кореспонденту УНН-Центр розповів начальник управління освіти й науки Черкаської ОДА Валерій Данилевський.

“У 2017 році вступник подаватиме сім заяв до вищих навчальних закладів на три спеціальності (раніше - 15 заяв на п'ять спеціальностей - ред.), що дасть можливість вступнику сконцентруватися на обраних ним спеціальностях, а також не заплутатися в різноманітті спеціальностей і вишів. І, разом з тим, знівелює проблему надмірної невідповідності між кількістю заяв та реальними вступниками до ВНЗ, а також, ймовірно, вдосконалить механізм „адресного“ держзамовлення”, — повідомив В. Данилевський.

Також він додав, що з метою приведення у відповідність освітніх послуг у сфері вищої освіти потребам ринку праці Міністерством освіти і науки України було напрацьовано новий механізм розподілу державних місць, що пройшов апробацію “Вступною кампанією — 2016”.

“Завдяки цьому нововведенню на місця держзамовлення у ВНЗ „адресно“ йшли вступники із високими балами ЗНО. Тобто система так званого „широкого конкурсу“, принцип якої полягав в тому, що „гроші ідуть за студентом“ приносила місце обраному студентом навчальному закладу. Разом з тим міністерством освіти було встановлено обмеження на збільшення обсягу держзамовлення у ВНЗ у межах 25% від минулого року, що стало стримуючим чинником для відтоку абітурієнтів у столичні навчальні заклади”, — розповів очільник управління освіти й науки Черкаської ОДА.

Як вважає В. Данилевський, у такий спосіб, чи не вперше в історії незалежної України, стало видно як функціонує ринок освітніх послуг. За результатами Вступної кампанії — 2016 чітко видно конкурентоспроможність та достойний рівень одних ВНЗ Черкащини, та певну “слабкість” інших, що була ретрансльована низьким попитом абітурієнтів.
Наверх