Погода: Мошни C Графік роботи: Пн-Чт: 8.00 - 17.15, Пт: 8.00 - 16.00 (Обідня перерва: 13.00 - 14.00)
Інформація / Устименко Олег / Економіка 23 вер 2016 17:38

Вересень випробовує аграріїв на міцність.

Вересень випробовує аграріїв на міцність.Інформації агрометеорологів цієї осені для аграріїв звучать як новини військового часу: посуха триває, ефективних дощів не було, інформує Прочерк.

І якщо ще у першій половині вересня можна було знайти позитивні сторони в такому положенні справ - це були досить комфортні умови для закінчення збиральної кампанії, із середини місяця - а це початок оптимальних строків сівби озимої пшениці, вже визивали тривогу.

За повідомленням начальника Черкаського обласного центру з гідрометеорології Віталія Постриганя, верхній шар ґрунту в області тривалий час сухий та сильно зцементований, що ускладнює підготовку ґрунту, проведення сівби озимини та появу сходів. Дощі, що пройшли в області останніми днями кількістю від 1 до 6 мм, стан ґрунту на полях не покращили.

Відомо, що гарантоване одержання дружніх сходів забезпечується тоді, коли запаси продуктивної вологи не менші за 10 мм у шарі ґрунту 0–10 см, а в орному — 20–30 мм. У разі запасів в орному шарі менше 5 мм - сходи отримати неможливо, а в разі запасів 6–10 мм - сходи будуть зріджені й ослаблені внаслідок того, що проростання триватиме довго, - підкреслив пан Постригань. Фактично ж у західній частині області в орному шарі грунту сухо, у східній –2-12 мм. Тож поля просять гарного дощу.

За прогнозами синоптиків, до кінця вересня погода залишиться нестійкою: із коливаннями температури та періодичними дощами, більш ефективними в кінці місяця. Так, до 26 вересня поступово потеплішає ( вночі до 4-9°, вдень до 13-18°), надалі температура знизиться на 2-3°.
Наверх