Погода: Мошни C Графік роботи: Пн-Чт: 8.00 - 17.15, Пт: 8.00 - 16.00 (Обідня перерва: 13.00 - 14.00)
Інформація / Устименко Олег 13 жов 2018 13:00

Нові трюки мобільних операторів: Як українців змушують платити більше

Нові трюки мобільних операторів: Як українців змушують платити більшеАнтимонопольний комітет перевіряє "Київстар", Vodafone та lifecell через їхні тарифи.

Так, АМКУ розслідує факт зміни трьома найбільшими мобільними операторами — "Київстаром", "Vodafone Україна" і "lifecell" — розрахункового періоду в тарифних планах із місяця до чотирьох тижнів (28 днів). Таким чином, за рік абонентам доведеться оплатити зв'язок 13 разів...

Докладніше — у розмові з експертом з питань телекомунікацій Романом Химичем та експертом із соціальних питань Андрієм Павловським.

"В Україні — одні з найнижчих цін на мобільний зв'язок у Європі, — каже Роман Химич. — Тож керівництво компаній намагається будь-яким чином підвищувати їх. Вони не хочуть надавати послуги за 2 євро на місяць. Чому оператори приховують фактичне зростання вартості послуг? Бо абоненти в Україні не мають високої платоспроможності, тож можна відштовхнути їх".

— Які ще хитрощі застосовують, окрім зміни тривалості тарифного плану?

А. Павловський: — До прикладу, раніше, якщо людина не сплачувала абонентської плати за місяць, то або втрачала можливість користуватися зв'язком, або з неї стягували оплату за вищими тарифами. Тепер же окремі надавачі послуг у разі несплати місячної абонплати автоматично стягують фіксовану суму за кожен день користування зв'язком. Якщо помножити її на кількість днів у місяці, то виходить істотно більше від стандартної абонплати.

Небезпечні і спливаючі повідомлення на смартфонах із пропозиціями послуг. Якщо випадково клікнути замість кнопки "скасувати" на "ок", потім можна виявити, що з рахунку зникла значна сума грошей.

Деякі оператори, якщо людина раз скористається замовленням послуги в кредит, автоматично її продовжують. І потім виявляється, що телефонуєш уже не в рамках сплаченої за місяць абонплати, а в борг. І за це набігають значні відсотки.

— Яким чином Антимонопольний комітет може покарати операторів за маніпуляції з тарифами?

Р. Химич: — Немає норм, які забороняли б встановлювати будь-який період зняття абонентської плати. Оператори вводили нові правила в різний час. Тож не бачу підстав говорити й про змову. Навряд чи операторів за таке зможуть покарати.

А. Павловський: — Регуляторний орган має втручатися, думати, як захистити споживача, а не монополістів. Причому штрафувати потрібно на величезні гроші — сотні мільйонів гривень (досі суми штрафів коливалися від кількадесяти тисяч гривень до трохи більш як 20 мільйонів. — Авт.). Тоді оператори добре думатимуть, перш ніж хитрувати.
Наверх