Погода: Мошни C Графік роботи: Пн-Чт: 8.00 - 17.15, Пт: 8.00 - 16.00 (Обідня перерва: 13.00 - 14.00)
Інформація / Черкаський район. Новини 06 вер 2016 20:59

Сільський Голова с. Мошни Богдан Шкарбута прийняв участь в засіданні коллегії Черкаської районної державної адміністрації.

Сільський Голова с. Мошни Богдан Шкарбута прийняв участь в засіданні коллегії Черкаської районної державної адміністрації.06.09.2016 в с. Білозір`я відбулося виїзне засідання колегії райдержадміністрації.

В роботі якої взяв участь заступник голови облдержадміністрації Ярослав Березань. Провів засідання колегії заступник голови райдержадміністрації Петро Коренюк.

На засідання колегії були запрошені керівники структурних підрозділів районної державної адміністрації, керівники територіальних органів міністерств та інших центральних органів виконавчої влади в районі, сільські голови, секретарі сільських рад, директори загальноосвітніх навчальних закладів, завідувачі дошкільних навчальних закладів, члени виконкомів сільських рад, депутати сільських рад, керівники районних установ, організацій, підприємств, представники місцевих засобів масової інформації та громадських організацій.

На розгляд виносилося питання про соціально-економічний розвиток району.

Розпочинаючи засідання колегії, заступник голови райдержадміністрації Петро Коренюк наголосив:

— Ми продовжуємо практику проведення виїзних колегій райдержадміністрації, адже засідання, що проводяться у виїзному режимі, дають змогу комплексно ознайомитися із роботою об’єктів соціальної сфери на територіях сільських рад, сільським головам побачити роботу колег, перейняти позитивний досвід. Місцем проведення не випадково обрано Білозірську сільську раду, адже це перша в районі об’єднана територіальна громада. У жителів населених пунктів нашого району існує багато запитань щодо механізмів об’єднання громад та та їх діяльності. Тож сьогодні маємо добру нагоду отримати на них відповіді.

Пріоритетні напрямки нашої роботи — це економічний розвиток та впровадження сучасних соціальних норм у ставленні до людей. Сьогодні, як район у цілому, так і кожна громада окремо, досягли певних успіхів щодо його розбудови, але в деяких напрямках залишається ще багато проблем, які ми маємо вирішувати спільними зусиллями. Тому необхідно підсумувати, що вже зроблено і що маємо зробити найближчим часом.

З доповіддю про соціально-економічний розвиток району, яка супроводжувалася слайдами, виступив начальник управління економіки райдержадміністрації Володимир Гуня. Йшлося про те, що економіка району не дивлячись на низку проблем, має тенденцію до стабільного розвитку. Це насамперед стосується промислового виробництва, де з початку року обсяг реалізованої промислової продукції за основними видами діяльності становить 990,3 млн. грн., що на 51% більше проти відповідного періоду 2015 року (659,7млн грн.). Обсяг реалізованої промислової продукції на одну особу населення становить 13062 грн., що на 4 тис. 401 грн більше проти попереднього періоду минулого року (8 тис. 661 грн.)

Підприємства основного кола району збільшили реалізацію продукції, зокрема ТОВ «Національна горілчана компанія» понад 51% проти відповідного періоду минулого року; ТОВ «Маргарин» — на 176 %; ТОВ «ББФ» — на 19 %; ПАТ «Руськополянський меблевий комбінат» — на 14 %; ТОВ «Мессепроект – Україна» — на 10,0 %

Зростання намітилося і в сільському господарстві. Реалізація худоби та птиці на забій у живій масі становить 1750 тонн, в тому числі великої рогатої худоби – 167,5 тонн, що на 11,6% більше відповідного періоду минулого року, свиней – 615 тонн що у 3,0 рази більше ніж у минулому році, птиці – 968 тонн або вдвічі більше відповідного періоду минулого року.

Валовий надій молока збільшився на 8,9% до відповідного періоду минулого року, фактичне його виробництво склало 8682 тонн.

Що стосується урожайності зернових і зернобобових культур, то валовий збір озимої пшениці становить 44280 тонн, урожайність 47,6 ц/га, озимого ячменю 1233 тонни при урожайності 48 ц/га, озимого жита 1777 урожайність 35,1 ц/га, вівса намолочено 481 тонни при урожайності 29,7 ц/га, ярої пшениці – 225 тонн, урожайність 45 ц/га, ярого ячменю 1530 тонн, урожайність 45 ц/га, гороху намолочено 504 тонн при урожайності 29,3 ц/га,

Технічні культури зібрані на площі 5851 га, в тому числі: озимого ріпаку зібрано з площі 493 га, валовий збір склав 1331 тонни, урожайність 27 ц/га, ярий ріпак зібрано на площі 21 га, валовий збір – 53 тонни, урожайність – 25 ц/га, соняшника із площі 5337 га зібрано лише на 284 га, валовий збір 696 тонни при урожайності 24,5 ц/га.

Активними темпами проводиться ремонт доріг на території району. На розгляд сесії районної ради подано програму розвитку дорожньої інфраструктури і фінансування робіт, пов’язаних з будівництвом, реконструкцією, ремонтом та утриманням автомобільних доріг загального користування місцевого значення у Черкаському районі на 2016-2017 роки.

В 2016 році заплановано провести роботи на суму більше 2 млн грн. До співфінансування програми долучаються Хутірська, Степанківська, Хацьківська, Вергунівська, Дубіївська та Свидівоцька сільські ради. З районного бюджету виділяється на ці роботи більше 1 млн. грн.

Всі ці заходи не тільки сприяють розвитку інфраструктури району, а й забезпечують зростання рівня, співпраці влади, громадськості, соціально орієнтованого бізнесу, як того вимагає Державна стратегія регіонального розвитку на період до 2020 року і сучасність. Основним видом державної допомоги є надання субсидій на житлово-комунальні послуги. З початку року вперше за призначенням якої звернулось 5 тис. 313 сімей. Станом на 01.вересня.2016 субидію на оплату житлово-комунальних послуг отримує 14 тис. 41 сім’я, на придбання твердого та рідкого палива — 543 сім’ї. Зроблено автоматичний перерахунок субсидії десятьом тисячам 172 сім’ям.

Середньомісячна заробітна плата в районі становить 3 тис. 699 грн., що на 31% більше до відповідного періоду попереднього року. Важливою передумовою розвитку територіальних громад є співпраця з ДФРР. На 2016 рік подано 17 проектів, більша частина з яких подані Білозірською об’єднаною територіальною громадою а також Леськівською та Свидівоцькою сільськими радами. Це ще раз свідчить про те, що об’єднана територіальна громада має більш прогресивний підхід до залучення додаткових коштів на свій розвиток.

Яскравим прикладом зростання рівня економічного і соціального розвитку є Білозірська ОТГ де на одного жителя виділено у 8-10 разів більше розвиткового ресурсу з державного бюджету ніж на іншій території. Районною державною адміністрацією систиматично проводиться інформаційно — роз`яснювальна та методична робота щодо створення ОТГ. Так спільною робочою групою райдержадміністрації та районної ради здійснено виїзди в усі населені пункти району, проводились зустрічі з активом села та громадськістю щодо позитиву об`єднання, обговорювались моделі територіальних громад. Актуальним питанням сьогоденням є покращення надання адміністративних послуг і саме децентралізація та обєднання дозволяють це зробити. Прикладом наближення послуг до громадян є введення посад державних реєстраторів в Білогірській ОТГ та селах Геронимівка Будище Леськи, Свидівок, та Руська Поляна, що є також додатковим фінансовим ресурсом наповнення місцевих бюджетів.

Таким чином ефективна комунікація в питаннях залучення інвестицій, якісні проекти регіонального розвитку, кваліфіковане надання адміністративних послуг та прозорі державні закупівлі це те, що є рушієм економічних процесів в районі та працюють на позитивний результат в громадах.

Питання соціально — економічного розвитку району було детально обговорено та проаналізовано щодо розвитку галузей. Про стан виконання бюджету та шляхи вирішення проблемних питань, які можуть виникнути при виконанні бюджету у ІІІ кварталі 2016 року доповіла начальник фінансового управління райдержадміністрації Ганна Шокот; про те, хто є найбільшим платником податку на доходи фізичних осіб в районі, по яких платниках досягнуто найбільший приріст до аналогічного періоду минулого року — начальник Черкаської об’єднаної Державної податкової інспекції Головного управління ДФС у Черкаській області Іван Приблуда; про стан освітньої галузі в районі — начальник відділу освіти райдержадміністрації Людмила Григорчук; про стан медичної галузі — головний лікар центральної районної лікарні Микола Гуськов. Доповідачі відповіли на запитання членів колегії та запрошених.

Зацікавленість присутніх викликав виступ голови Білозірської об`єднаної територіальної громади Володимира Міцука, який розповів про проблеми, з якими довелося стикатися, поділився доягнутими успіхами та планами на майбутнє.

— Ми були першими, тож спочатку довелося нелегко, адже можна сказати, що законодавство йшло за нами. Зараз, завдяки підтримці держави, ми впевнено стали на ноги. Вже передали до обласної адміністрації проекти, реалізація яких дасть змогу освоїти решту 3 мільйони гривень. Це, зокрема, облаштування твердопаливного котла в амбулаторії загальної практики сімейної медицини, що обійдеться, приблизно, в 698 тисяч гривень, ще на 726 тисяч буде замінено вікон і дверей у школі перших ступенів та амбулаторії, що в Ірдині, а 1,8 мільйона гривень витратять на облаштування житла для молодих спеціалістів. Крім того, білозірці виграли проекти по Державному фонду регіонального розвитку на 330 тисяч гривень. Облаштуємо квартири з усіма зручностями для лікорів та дітей — сиріт. У Білозір’ї буде будинок для престарілих, а в Ірдині – Центр реабілітації для учасників АТО. Все це плануємо зробити на базі наявних медичних установ. Приміром у Білозір’ї залишимо частину амбулаторії під терапевтичне відділення, а на решті — Центр догляду за одинокими престарілими на 20 ліжок. В Ірдині наразі розробляють проект для створення Центру реабілітації для учасників АТО на 15 ліжок, де військові зможуть отримати комплексну психолого­медичну допомогу. Це — лише частина наших планів. Загалом скажу — так, перевага об`єднаної територіальної громади є — і в реальності, і в підтримці Державного Фонду регіонального розвитку. Тож раджу зараз не гаяти часу, а об`єднуватися.

Про те, що децентралізація — вимога часу і об`єднанання територіальних громад — неминуче, наголосив у своєму виступі заступник голови облдержадміністрації Ярослав Березань.

— Шляху назад у нас немає, адже закон не передбачає зворотньої дії. Навпаки, громадам надано унікальну можливість самим вибирати шляхи об`єднання. Закликаю активізувати цю роботу і визначитися зі створенням об`єднаних територіальних громад, тим більше, що позитивний досвід у районі і області вже є. І щоб у наступному 2017 році ми планували свій розвиток по — новому.

Також Ярослав Березань звернувся до сільських голів з тим, що оптимізація використання бюджетних коштів, забезпечення закладів освіти і медицини напряму залежить від децентралізації:

— При об’єднанні територіальних громад кошти на фінансування закладів освіти надійдуть вам розрахунково від кількості учнів, а не від кількості закладів, розташованих на відповідних територіях. Тому прошу звернути увагу на середню вартість утримання дитини по кожному населеному пункту; вживати заходи по оптимізації, перепрофілюванню тощо. Отже, відповідальність керівників усіх рівнів, небайдужість жителів кожного окремого населеного пункту, максимальне об’єднання зусиль влади і громади на проведення реформування – єдиний правильний шлях до досягнення успіху у соціально – економічному розвитку району

На засіданні колегії прийняті відповідні рішення з урахуванням слушних пропозицій, висловлених під час обговорення питання.

А потім учасники засідання колегії отримали можливість заглибитися в життя Білозірської об`єднаної територіальної громади та переконатися в його позитивних напрацюваннях в ході семінару – ознайомлення з роботою закладів соціальної сфери. З цікавістю та захопленням було оглянуто спортивний стадіон футбольного клубу «Зоря» с.Білозірʼя, загальноосвітню школу І-ІІІ ст.;дошкільний навчальний заклад; комунальний заклад «Центр ПМСД» Білозірської сільської ради. Присутні усвідомили переваги обєднання, до якого залишилось зробити вирішальні кроки.


За інформацією сайту Черкаської РДА
Наверх