Погода: Мошни C Графік роботи: Пн-Чт: 8.00 - 17.15, Пт: 8.00 - 16.00 (Обідня перерва: 13.00 - 14.00)
Інформація / Устименко Олег 12 вер 2018 08:00

На водіїв найближчим часом очікують суттєві нововведення: Нові правила та штрафи

На водіїв найближчим часом очікують суттєві нововведення: Нові правила та штрафиВід 27 вересня 2018 року в Україні набуде чинності новий закон, який стосується покарання за порушення правил дорожнього руху.

Тих, хто порушує правила паркування, перебуває в стані алкогольного сп'янінні та перевищує швидкість чекають великі штрафи. За деякі правопорушення доведеться платити штраф аж у 20 разів більше. Про це йдеться в Законі № 5364 "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо реформування в сфері паркування транспортних засобів", який Президент України Петро Порошенко підписав ще 28 березня 2018 року. Через 180 днів з цієї дати, а саме з 27 вересня документ повинен кардинально змінити ставлення українців до керування транспортними засобами.

Закон передбачає появу трьох режимів залучення водія до відповідальності за вчинене порушення правил дорожнього руху:

По-перше, залучення до відповідальності може відбуватися так, як зараз: за допомогою спілкування між правоохоронцем і порушником, аналізу документів і написання протоколу.

По-друге, в Україні нарешті з’явиться автофіксація правопорушень. Дані з відеокамер будуть надходити безпосередньо до поліцейської дільниці.

По-третє, поліцейські і інспектори з паркування отримали право в ручному режимі фіксувати факт правопорушення за допомогою відеокамер, які здійснюють запис місця, часу і дати ДТП або правил паркування.

Так, за перевищення допустимої швидкості руху більш ніж на 50 км/год водія змусять оплатити штраф до 3400 гривень (раніше – 510 гривень).

За залишення місця ДТП безвідповідальним водіям доведеться сплатити від 2 550 гривень до 3400 гривень. Також за це можуть окремо позбавити прав на шість місяців.

За керування транспортом взагалі без прав, або не відповідної категорії штраф може сягнути 10200 гривень (раніше – 510 гривень). Якщо водій повторно сяде за кермо, не маючи права керувати таким ТЗ, то уже доведеться сплатити учетверо більше – 40800 гривень.

Українці, які позбавлені права керувати транспортом, але все ж сіли за кермо, будуть змушені сплатити 20400 гривень. За повторне правопорушення штраф зросте удвічі.

Стосовно неправильного паркування авто: спеціальні інспектори матимуть право складати протоколи порушень без водія. Також їм буде дозволено евакуювати авто, припарковані в недозволеному місці: на перехрестях, велодоріжках, на місцях для людей з інвалідністю, в зонах руху громадського транспорту і пішохідного руху. Свої дії поліцейські повинні зафіксувати на відео, або сфотографувати місце порушення.

Штраф за неправильну парковку складе від 255 до 1700 грн.

Машину можуть евакуювати, якщо вона стоїть ближче 30 м від посадкових майданчиків для зупинки маршрутних транспортних засобів, ближче 10 м від позначеного місця виконання дорожніх робіт і в зоні їх виконання, ближче 10 м від виїздів з прилеглих територій і безпосередньо в місці виїзду.
Наверх