Погода: Мошни C Графік роботи: Пн-Чт: 8.00 - 17.15, Пт: 8.00 - 16.00 (Обідня перерва: 13.00 - 14.00)
Інформація / Устименко Олег / Цей день в історії 29 сер 2016 13:49

ДРУГІ РОКОВИНИ ІЛОВАЙСЬКОЇ ТРАГЕДІЇ.

ДРУГІ РОКОВИНИ ІЛОВАЙСЬКОЇ ТРАГЕДІЇ.Бої за Іловайськ — епізод війни на сході України у другій половині серпня 2014 року, в ході якого розгорнулися запеклі бойові дії між ЗСУ і підрозділами МВС з одного боку, та озброєними формуваннями колабораціоністичної терористичної організації ДНР і Збройних сил Російської Федерації з іншого.

Українські силовики увійшли в Іловайськ 18 серпня. Вони змогли взяти під свій контроль більшу частину міста, однак після введення регулярних російських військ 23-24 серпня і через дезертирство окремих українських підрозділів 28 серпня іловайське угрупування опинилося в оточенні. 29 серпня вночі Путін звернувся до бойовиків із закликом відкрити гуманітарний коридор для українських військових, що опинилися в оточенні. 29 серпня о 6:00 ранку російський офіцер прибув до Многопілля і повідомив українській стороні, що вихід має відбуватися без зброї. О 8:15 українські військові організованими колонами почали рух з міста. Колони були розстріляні на марші.

Сутичка під Іловайськом стала переломним моментом війни на сході України — Збройні сили України втратили ініціативу на Донбасі та перейшли від атаки до оборони. Важкі втрати спонукали українське керівництво до укладення Мінського перемир'я в рамках контактної групи Україна—Росія—ОБСЄ із залученням представників російських бойовиків.

Передумови


Станом на початок серпня 2014 р. взяттям Степанівки і Никифорового було проведено успішну операцію з розблокування підрозділів 24 ОМБр, 72 ОМБр, 79 ОАеМБр та українських прикордонників, що впродовж тижнів перебували під обстрілами зі сторони РФ, і були відрізані силами проросійських формувань укріпленнями в районі Савур-Могили і навколишніх населених пунктів. Розблокування здійснювалося силами 1-го батальйону і 3-ї БТГр 30-ї ОМБр, батальйону 25 ОПДБр та батальйону 95 ОАеМБр. Звільнені з оточення підрозділи відправились до пункту постійної дислокації поза зоною проведення АТО. Батальйон 95 ОАеМБр відправився у рейд на схід, батальйон 25 ОПДБр з боями попрямував на північ через Шахтарськ, а 30-та ОМБр встановила мережу блок-постів та опорних пунктів від Степанівки до Боково-Платове.

Таким чином, на початок серпня конфігурація українських сил у двох секторах була такою:

3-тя БТГр 30-ї ОМБр (складалася переважно з мобілізованих) — район Степанівки
1-й батальйон 30-ї ОМБр (особовий склад з контрактників) — Боково-Платове
БТГр 51-ї ОМБр — с. Петровське, що західніше Савур-Могили
5-й БТрО "Прикарпаття" (зовсім не мав важкого озброєння) — Амвросіївка
РТГр 28-ї ОМБр — північніше Амвросіївки
загони Національної гвардії Південного оперативного командування — с. Лисиче (південніше Амвросіївки)
39-й БТрО "Дніпро-2" (31-38 чол.,) — блокпости від Амвросіївки до Кутейникове
40-й БТрО "Кривбас" (202 чол.) — блокпости від Кутейниковe до Старобешеве
На фоні початку спроб українських сил взяти Іловайськ, ситуація у секторі почала ускладнюватися.

6-7 серпня з"явилась інформація, що через Ізварине зайшли регулярні підрозділи російської армії.

З 11 серпня значно зросло число артилерійських обстрілів позицій 3-го батальйону 30 ОМБр в районі Степанівки. Російські регулярні підрозділи почали вторгнення - було взято КПП Маринівка, підрозділи 18 ОМСБр зайшли в Дмитрівку, а 12 серпня змогли дійти до Сніжного, з"єднавшись з нерегулярними проросійськими формуваннями. 13 серпня танкова колона проросійських сил вийшла на Степанівку. 3-й батальйон 30-ї ОМБр у Степанівці був остаточно деморалізований під артударами, втратив мораль і при появі танкових колон покинув населений пункт, залишивши таким чином 1-й батальйон у Боково-Платове у глибокому тилу противника. Військовослужбовці 3-го батальйону самовільно покинули зону АТО, повернувшись у місця постійної дислокації.

16 серпня проросійські сили займають КПП Успенка, і російська артилерія тепер починає працювати по Амвросіївці.

19-20-го серпня колона бронетехніки супротивника з`явилась поміж Савур-Могилою та с. Петровським, біля позицій БТГр 51-ї ОМБр. Внаслідок бою батальйон залишив село і відступив на захід до сектору Б, в район Кутейникове.

21 серпня на підкріплення до сектору Б прибуває підрозділ 93-ї ОМБр: 1-й механізований батальйон і зведена рота (337 чол., 2 танки, 12 БМП). Зведена рота у складі 187 чоловік з танками і БМП була відправлена для спроби відбити с. Петрівське під Савур-Могилою. Спроби закріпитися у Петрівському були невдалі, і рота повернулася 23 серпня у Дзеркальне, втративши 2 БМП.

23 серпня особовий склад БТрО "Прикарпаття", деморалізований постійними обстрілами і спостерігаючи відхід роти 93-ї ОМБр, в обід знявся з позицій і полишив зону проведення АТО. Нацгвардія з Лисичого мала відступити на захід в район Комсомольська, РТГр 28-ї ОМБр з півночі Амвросіївки також знялися з позицій і перемістились під Кутейникове. Майже всі мобілізовані ротно-тактичної групи 28 ОМБр покинули зону проведення АТО, також як і "Прикарпаття", - з РТГр 28-ї ОМБр залишилось лише 17 чол. особового складу. Оборона біля Амвросіївки надвечір 23 серпня перестала існувати.

24 серпня знявся і поїхав додому БТрО «Горинь», що прикривав від удару позиції українських військ зі сторони Донецька.

Сумарно 13-23 серпня самовільно вийшло з зони проведення АТО більше 1500 чоловік (переважно мобілізовані з таких з"єднань: 3 бат. 30 ОМБр, більша частина РТГр 28 ОМБр, БТрО "Прикарпаття", БТрО "Горинь").

Чисельність українських підрозділів


Чисельність добровольчих загонів національної гвардії та поліції особливого призначення, що брали участь у штурмі Іловайська:

«Донбас» — 192-220 чол.,
«Дніпро-1» — 78 чол.,
«Миротворець» — 52-74 чол.,
«Херсон» — 27-30 чол.,
«Івано-Франківськ» — 25-33 чол.,
«Світязь» — 23-40 чол.
Разом з підрозділами Збройних сил України у боях під Іловайськом всього приймало порядка 1400 чоловік.

За іншими даними, на момент виходу угруповання українських військ могло сягати 1700 чоловік.

Перебіг подій


Перший штурм Іловайська 6-7 серпня

4 серпня генералом Хомчаком була поставлена задача розвідати сили, що утримували Іловайськ. Штаб АТО та Хомчак припускали, що місто утримують не більш ніж 30-80 бойовиків.

6-7 серпня за наказом генерала Хомчака відбулася спроба захопити Іловайськ силами 40-го БТрО «Кривбас», що був посилений 2 танками і 2 БМП 51-ї ОМБр і загоном добровольців з ДУК. Наступ провалився, у «Кривбасу» виник конфлікт з Хомчаком.

Другий штурм Іловайська 10 серпня

10 серпня до сектору ввели добровольчі підрозділи батальйонів «Азов», «Донбас» і «Шахтарськ», що сумарно налічували близько 200 чоловік і які мали здійснити штурм Іловайська. За однією версією, це рішення було прийняте через саботаж наказів Хомчака 40-м батальйоном. За іншою, штурм Іловайську був спробою реабілітації підрозділів МВС після того, як вони самовільно полишили захоплену раніше 95-ю бригадою Ясинувату.

Добровольчі загони посилили підрозділами 51-ї бригади та 40-го батальйону. У штурмової групи був 1 танк, 1 БМП та 1 броньована вантажівка КаМАЗ «Азову». Невдовзі після початку штурму танк був підбитий САУ противника. Броневантажівка заглохла, штурм зупинився. В боях було втрачено БМП і 12 чоловік загиблими.

Оперативне оточення Іловайська

11-12 серпня підрозділи розвідки 40-го БТрО змогли зайняти позиції на автотрасі 0507 "Іловайськ-Харцизьк" на північ від Іловайська в районі с. Зелене, таким чином створивши сприятливі умови для успішного штурму міста. Ці позиції успішно утримувалися до кінця серпня.

Третій штурм і міські бої

18 серпня «Донбас» увійшов в Іловайськ при підтримці ЗСУ: зведеної роти 51-ї ОМБр та РТГр 17-ї ОТБр (4 танки, 4 БМП, 82 бійця) і зумів закріпитися у західній частині міста і у школі. Слідом за «Донбасом» в місто увійшов батальйон «Дніпро-1».

19 серпня відбулася невдала спроба закріпитися і у східній частині міста. В ході боїв до третини штурмової групи Донбасу було важко поранено або вбито. Семен Семенченко отримав осколкове поранення і здав командування; керування взяв на себе начальник штабу В'ячеслав Власенко «Філін». Контузію отримав командир батальйону «Дніпро-1» Юрій Береза, проте з бою не вийшов. В цей день всі підрозділи «Азову» і «Шахтарська» вийшли з боїв за Іловайськ і повернулися до Маріуполя і Комсомольського відповідно, таким чином не беручи участь у подальших боях.

23 серпня прибуває підрозділ батальйону "Херсон", який у кількості 30 чоловік зайшов до Іловайська і зайняв позиції у залізничному депо міста.

24 серпня зранку 74 бійця Миротворця зайшли до Іловайську і зайняли позиції поряд з "Херсоном". У місті тривали бої, підрозділи «Донбасу» і зведеної мотострілецької роти 17-ї і 93-ї бригад знищили 4 вогневі точки.

25 і 27 серпня відбувалися спроби штурму депо бойовиками.

Наступ російських військ і бої в оточенні

24 серпня зранку Олександр Захарченко оголошує про масштабний наступ по всіх напрямках.

24 серпня зранку близько 100 одиниць бойової техніки російських військ висунулась від державного кордону в напрямку Старобешеве, відрізаючи Іловайськ і українські підрозділи біля нього. На той час підрозділів української армії навколо Амвросіївки і східніше (окрім загону Гордійчука на Савур-Могилі) вже не було. Колони рухались майже безперешкодно, знищуючи одиночні цілі.

Перехід державного кордону і вступ російських регулярних військ у безпосередні бої з українськими підрозділами був неочікуваним для вищого керівництва АТО.

Бій з десантниками 98-ї дивізії РФ під Кутейникове 24 серпня

24-го серпня російські колони, що рухались з півдня, по обіді досягли району Кутейникове-Дзеркальне. Розвідники 28 ОМБр, що займали позиції під Кутейниковим, інформували протитанкову батарею 51-ї ОМБр про наближення колони противника, але самі знялись з позицій і вирушили до селища. О 12:15 одна з колон, що складалася з десантників 331-го парашутно-десантного полку 98-ї парашутно-десантної дивізії ЗСРФ, зупинилася на перехресті, що на 500м західніше Кутейникове, для оцінки обстановки. З дистанції 1100-1200 колона була обстріляна батареєю Костянтина Коваля з 51-ї ОМБр. 2 одиниці БМД-2 було знищено, російські десантники евакуювалися з підбитої техніки і зайняли позиції у посадці. При спробі виходу 10 десантників о 17:00 потрапили в полон до розвідників 51-ї ОМБр поблизу Дзеркального.

Захоплення танку 6-ї танкової бригади РФ Т-72Б3

26 серпня під Агрономічним стався бій, внаслідок якого було захоплено танк новітньої російської модифікації Т-72Б3. Ще 24 серпня група бійців у 30 чоловік зі складу 91-го інженерного полку і саперів 51-ї ОМБр під командуванням полковника Михайла Ковальського облаштувала мінні загорожі та відкопала окопи в околицях Агрономічного, для захисту підходів до штабу Сектора Б. 26 серпня 12:00 до їх позицій наблизилась колона російських військ у складі танку 6-ї окремої танкової бригади і 6 одиниць БМД. Єдина одиниця техніки у українського підрозділу - БМП-2 зі складу 51-ї ОМБр викотилась з укриття і з 400 м обстріляла танк у голові колони. На танку з'явився вогонь, екіпаж евакуювався, піхота противника розосередилась у лісосмузі і відступила разом з бойовими машинами. Огляд виявив, що танк був майже справний - було пошкоджено вертикальний стабілізатор гармати і нічне наведення. В подальшому танк був використаний 29 серпня полковником Євгеном Сидоренко для прориву з оточення, проте застряг у рівчаку на околицях Новокатеринівки і був залишений. Його повторно захопили проросійські сили. Російські канали спробували видати цей танк як новітній український танк із закордонним обладнанням, демонструючи французьку систему наведення Thales, якою штатно комплектується Т-72Б3.

Розгром колони 8-ї бригади РФ під Многопіллям

26 серпня о 15:00 колона російської бронетехніки рухалася по дорозі від Кутейникове до Іловайська. На повороті дороги біля Многопілля була ретельно замаскована протитанкова гармата «Рапіра» 51-ї ОМБр під командуванням Костянтина Коваля. Підпустивши колону на дистанцію 200м, розрахунок гармати відкрив вогонь прямою наводкою і знищив 3 одиниці бронетехніки, що належали 8 ОМСБр: 2 одиниці МТЛБ-ВМК та одну МТЛБ-6М. У бою приймав участь і трофейний танк Т-72Б3, яким керував полковник Євген Сидоренко. Під час бою загинуло на місці щонайменше 2 російських солдат, у важкому стані був взятий у полон механік-водій 8-ї ОМСБр Олександр Десятов. У тому ж бою в полон були взяті 2 десантники 31 ОДШБр: Руслан Ахметов та Арсеній Ільмітов.

Знищений Т-72Б3 під Новодворським

Ймовірно, в ніч на 29 серпня під Новодворським було знищено 1 танк Т-72Б3 зі складу 6 ОТБр і 2 одиниці БМД російських десантників. За словами полковника Ковальського, бронетехніка могла бути знищена в результаті артилерійського вогню.

Спроба деблокади

Командування АТО спробувало організувати прорив зовні кільця російських сил силами 92 ОМБр та 42 БТрО.

27 серпня посилена РТГр 92-ї ОМБр, що мала 276 бійців, 4 танки, три САУ та більше десятка БМП, прибула у Комсомольське з Харківської області за наказом командування АТО. Планувалося, що РТГр бригади зустріне підрозділи 42-го БТрО в районі с.Колоски і зробить спробу розблокувати оточені під Іловайськом українські сили. РТГр рухалася звивистим маршрутом і під вечір зупинилася на грунтовій дорозі Новозарівка-Войкове. Протягом ночі техніка колони була майже вся знищена артилерійськими обстрілами з мінометів, систем залпового вогню та ствольної артилерії. Загинуло 8 чоловік та екіпаж САУ Артема Звоненка, що формально вважається зниклим безвісти після її вибуху.

27 серпня з Краматорська до Березове трьома вертольотами було перекинуто 42 БТрО складом у 90 чоловік. Підрозділ був посилений двома БМП і на вантажівках вирушив в напрямку с. Колоски. Вночі колона зазнала артилерійських обстрілів, а зранку 28 серпня остаточно була розбита легкою бронетехнікою противника (БМД). 9 чоловік загинуло, 1 формально вважається пропалим безвісти, решта були поранені й потрапили в полон. Самостійно назад у базовий табір під Волновахою повернулося лише 12 чоловік.

Переважну більшість полонених 92 ОМБр та 42 БТрО невдовзі було відпущено.

Вихід з Іловайська

До 28 серпня з російською стороною було обговорено маршрут виходу українських військ по "зеленому коридору" двома колонами. В ніч з 28 на 29 серпня російська сторона передала Віктору Муженку умову виходити без техніки.

29 серпня зранку почали формуватися дві колони для виходу з Іловайська.

О 6-й ранку до Многопілля прибув російський офіцер, що сповістив Руслана Хомчака про умову виходу без зброї, а потім кілька разів просив затриматися з виходом.

О 8:15-й ранку колони почали рух за попередньо оговореними маршрутами.

"Північна" колона під командуванням Руслана Хомчака складалася з підрозділів 17 ОТБр, окремих підрозділів 93-ї ОМБр, «Дніпра-1», «Світязя», «Миротворця», «Херсону», «Івано-Франківська», 3 БТГр 51-ї ОМБр і «Кривбасу» - усього 850 військовослужбовців ЗСУ та 222 бійця добровольчих батальйонів МВС. У колоні було 3 танки Т-64БВ 17-ї ОТБр, 1 танк Т-64БВ 51-ї ОМБр та декілька БМП цих бригад.

"Південна" колона під командуванням Олексія Грачова складалася з БТГр 93-ї ОМБр (293 чол.), групи 3-го ОП СпП (30 чол.), підрозділів 39 БТрО і «Кривбасу» (всього 50-60 чол.), група Гордійчука з Савур-Могили (14 чол.), «Донбас» та 50-60 бійців з інших підрозділів МВС та ЗСУ - всього 650 чоловік. У колоні було два танки: трофейний російський Т-72Б3, який виводив Євген Сидоренко, та Т-64БВ зі складу 93-ї ОМБр.

Вихід північної колони

Колона рухалася маршрутом Многопілля – Агрономічне – Новодворське – Михайлівка – Андріївка – Горбатенко – Чумаки – Новокатеринівка. Вона розтягнулася на дуже велику відстань: голова колони була в Світлому, тоді як хвіст ще не вийшов з Агрономічного. Російські війська відкрили вогонь, коли голова колони наблизилась до Чумаків. Позиції підрозділів 8 ОМСБр до відкриття вогню змогли зняти журналісти «Дорожного контролю».

Під Олександрівкою відбувся бій, у якому танк Т-64БВ та кілька БМП 51-ї бригади під командуванням Павла Пивоваренка знищили 2 танки Т-72БА та 1 БМП 21-ї мотострілецької бригади РФ. Зі слів Ігоря Палагнюка, російські танки були знищені на ходу, але земляні вали біля залишків російських танків свідчать, що танки під час бою перебували на підготованих позиціях, і на них були знищені.

В районі урочища Червона поляна було знищено 6 українських БМП, кілька вантажівок та автобусів. З пастки уперед змогла вирватись лише одна машина батальйону «Дніпро-1», яка відстала від своєї колони, а також МТЛБ, що належало батареї капітана Костянтина Коваля з 51-ї бригади, на якому врятувалося 12 чоловік. На цьому полі були також позиції гаубиць Д-30 російських артилеристів з 1065-го артилерійського полку 98-ї ПДД. 3 вантажівки КаМАЗ, що належали артилеристам, були знищені внаслідок удару української авіації чи вогнем БМП.

В районі хутора Горбатенко було знищено колону «Дніпра-1», «Світязя», «Миротворця», «Херсона» та «Івано-Франківська».

В районі Новокатеринівки голова колони, що мала 4 танки та кілька БМП, помітила 3-4 вкопаних російських танки та 4 БМП. Бронетехніка вела взаємний обстріл, але 3 українських БМП майже одразу були підбиті противником. Командир танкової роти скомандував покинути техніку, яка щойно після евакуації екіпажу здетонувала. 42 бійця 17-ї ОТБр та 93-ї ОМБр, що евакуювалися, змогли 30 серпня пішки вийти з оточення.

Вихід південної колони

Колона рухалася маршрутом Многопілля – Червоносільське – Осиково – Побєда – Новокатеринівка.

Голова колони з трофейним танком Т-72Б3 Євгена Сидоренка і більшістю бронетехніки встигла минути Червоносільське, коли російські війська відкрили вогонь по колоні. Першим було підбито Т-64БВ 93-ї ОМБр, таким чином практично увесь автомобільний транспорт з другої половини колони виявився відрізаним і не минув Червоносільське.

Голова колони продовжувала рух в напрямку Новокатеринівки, поступово втрачаючи техніку від вогню супротивника. Вирватися з оточення на колесах вдалось лише легковій машині з журналістами та броньованому мікроавтобусу «Донбасу».

Відрізаний хвіст колони з автомобілями замість того щоб намагатися прорватися через Червоносільське далі, здійснив несподіваний поворот в сторону позицій російських підрозділів. Росіяни встигли знищити вогнем кілька вантажівок і 2 українські БМП-2, але бійці «Донбасу» змогли придушити спротив і закріпитися в населеному пункті. В результаті атаки було захоплено щонайменше 2 танки Т-72Б3 6-ї танкової бригади - один був спалений майже одразу, інший був сильно пошкоджений. Окрім техніки, було взято в полон 4-х військовослужбовців РФ: Івана Баданіна та Євгена Чернова з 6 ОТБр, і Нікіту Тєрскіх та Євгена Сардаряна з 31 ОДШБр. У Червоносільському зосередились: батальйон «Донбас», групи бійців 3-го полку спецпризначення, 39-го батальйону територіальної оборони та солдати з інших частин - загалом порядка 300 чоловік, 70 з яких були поранені. Понад добу вирішувалась їх доля.

30 серпня, згідно з домовленістю з російськими офіцерами, червоносільська група залишила зброю у селі та 31 серпня була передана представникам Червоного Хреста в обмін на полонених російських військовослужбовців. Проте бійців батальйону «Донбас» (108 чол.) не відпустили, а передали бойовикам ДНР, які перевезли донбасівців в Донецьк і тримали у полоні.


За результатами незалежного розслідування українська сторона зазнала таких втрат:

229 загиблих (211 чол. + 18 чол. не в таблиці)
423 зниклих безвісти
270 поранених
У розслідуванні не вказано статистику 42-го БТрО, що разом з 92-ю ОМБр здійснив спробу прориву оточення зовні.
Наверх